- Dom tradicionalnog vinarstva i vinogradarstva

NEGOTINSKE PIVNICE

Informacije, rezervacije i smeštaj na Rogljevačkim i Rajačkim pivnicama

Rogljevačke pivnice

Domaćinstvo "Jovanović"

Seosko turističko domaćinstvo nudi smeštaj na selu, seoski pansion u mestu Rogljevo pored čuvenih pivnica, usluge gastronomskog turizma na selu i u svojoj pivnici na autentičnoj lokaciji Rogljevačkih pivnica. Osim toga bavi se i uslugama keteringa i pripremanja hrane, kolača i torti po želji. U ponudi imaju i veliki broj domaćih prirodnih proizvoda: vino, rakije, likeri, zimnica ...

Detaljnije
- Stvari koje treba da znate o

Negotinskim pivnicama

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture predložio je Negotinske pivnice za preliminarnu listu Svetske baštine UNESCO.

  • Pivnice
  • Dolazak
  • Smeštaj
  • Ishrana

Pivnice (Pimnice)

Gajenje vinove loze u Krajini je u velikoj meri sačuvalo tradicionalni način podizanja vinograda, rezidbe, obrade i pravljenja vina. Prerada grožđa i nega vina odvija se u posebnim prostorijama - objektima koje se nazivaju pivnice (pimnice). Građene su od kamena, često tesanog, od brvana ili bondruka, debelih zidova, često ukopane u zemlju. Pivnice se više ne grade i u mnogim selima su kompleksi pivnica nestali, ostale su sačuvane samo Rogljevačke i Rajačke. Domaćini su se potrudili da neke od njih preurede u savremeni funkcionalni prostor, zadržavajući specifičan ambijent. Taj prostor su ponudili turistima i u pivnicama se može degustirati i kupiti vino, ali i dobro jesti. Postoje i pivnice u selima Smedovac, Štubik i Bratujevac ali nisu uređene za posete turista.

Dolazak do pivnica

Rogljevačke i Rajačke pivnice nalaze se na brdima iznad istoimenih sela u Negotinskoj opštini. Najjednostavnije i najpreporučljivije je doći preko Negotina, putem u pravcu granice sa Bugarskom. Postoji dobra signalizacija i od Negotina Vas deli oko pola sata vožnje dobrim asfaltnim putem. Rogljevačke se nalaze oko 20km od Negotina, a Rajačke na oko 24km. Budite pažljivi put nije naročito širok, a postoji i nekoliko prelaza preko železničke pruge.

Smeštaj

Smeštaj je uglavnom organizovan u seoskim domaćinstvima u selima Rogljevo i Rajac, a postoji i određeni broj ležajeva na samim Rogljevačkim pivnicama koji su dostupni uglavnom u letnjim mesecima. Pre dolaska na pivnice preporučujemo da se informišete u agenciji o dostupnosti smeštaja, pošto su zbog malog broja ležajeva često svi zauzeti. Ovo se naročito odnosi na dane vikenda i praznika, kada je potrebno unapred rezervisati smeštaj.

Ishrana

Većina seoskih domaćinstava uz uslugu smeštaja nudi i pansionske obroke. Obroci se služe u okviru seoskih domaćinstava ili u samim pivnicama ukoliko ih domaćinstvo poseduje. U samoj pivnici mogu se organizovati proslave, poslovni ručkovi i skupovi uz lokalne specijalitete i degustaciju vina. U ovakvim slučajevima potrebno je sve unapred dogovoriti, rezervisati pivnicu i izabrati meni. Morate uzeti u obzir da na samim pivnicama niko ne živi, već ih domaćini otvaraju i koriste po potrebi ili ugovorenoj poseti.

-Kako da nas pronađete

Enigma putovanja

Adresa : ul. JNA 1, lokal 11, 19300 Negotin

Telefon: +381 19 541 991, +381 65 9546 355

E-mail : office@enigmaputovanja.rs